Türkiye 'Yeni İpek Yolu' Hattından Çıkarıldı
PrintHaber Tarihi : 13.09.2023 09:09
Batı dünyası Çin’in yeni İpek Yolu olarak nitelenen projeye karşı Avrupa, Ordadoğu ve Hindistan’ı bağlayacak entegre bir ‘ekonomi koridoru’nu devreye sokuyor.
G20’de ele alınan kritik hat için kurulan masada Türkiye’nin bulunmaması tartışma yarattı. Ankara ise tavrını ‘Türkiye’nin baypas edildiği koridor işlemez’ mesajıyla ortaya koydu.
PEKİN’İN KUŞAĞINA KARŞI YENİ BAHARAT YOLU
Pekin’in nüfuzunu artırmaya dönük yürüttüğü ve yeni İpek Yolu olarak anılan ‘Kuşak ve Yol Girişimi’ne karşı Batılı ülkeler şimdiye kadarki en dikkat çeken adımı attı. Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de yapılan G20 Zirvesi’nde ABD, Hindistan, Suudi Arabistan, BAE, Fransa, Almanya, İtalya ve AB ‘Hindistan-Ortadoğu-Avrupa Ekonomi Koridoru’nun kuruluşunu açıkladı. Taraflar yeni baharat yolu olarak nitelenen hat için bir mutabakat zaptına da imza attı.
‘DOĞU’DAN BATI’YA EN UYGUN HAT TÜRKİYE’
Proje kapsamında kara, deniz ve demiryolundan oluşan entegre bir ekonomi koridoru kurulması planlanıyor. ABD Başkanı Biden’ın “Tarihi bir ekonomik koridor” vurgusu yaptığı projenin Türkiye sınırlarından geçmemesi ve anlaşan taraflar arasında Türkiye’nin yer almaması dikkat çekti. Ankara’nın yaklaşımını ise Cumhurbaşkanı dile getirdi. Erdoğan “Türkiyesiz bir koridor olmaz. Doğudan Batı’ya trafik için an uygun hat Türkiye’den geçmek durumunda” dedi.
ÇİN YOLU’NA KARŞI BATI’NIN TÜRKİYESİZ REFAH KORİDORU
Avrupa, Orda Doğu ve Hindistan’ı birbirine bağlayacak dev bir ekonomi koridorunun startı G-20 zirvesinde verildi. Çin’in yeni İpek Yolu projesine karşı Batı bir refah koridoru oluşturma peşinde. Projede Türkiye yok. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise G-20 zirvesinden dönüş esnasında söz konusu proje hakkında “Türkiyesiz bir koridor olmaz’’ dedi.
Batı, Çin’in Asya hakimiyetine karşı dev bir alt yapı hamlesi ile cevap verdi. G-20 zirvesi esnasında açıklanan yeni bir projeyle Hindistan, Ortadoğu ve Avrupa arasında tren yolu, enerji hatları, kara yolu ve deniz yolu bulunan yeni bir ekonomi koridoru kuruluyor. Bu yeni ekonomi koridoru oluşturmak için ABD, AB, Hindistan, Suudi Arabistan ve BEA bir iyi niyet girişimi belgesi imzaladı. Öngörülen proje Türkiye sınırlarına geçmiyor ve anlaşan taraflar arasında Türkiye yok. Yaratacağı ekonomik canlılık trilyon dolarla ifade edilen yeni proje için ABD Başkanı Joe Biden ‘’Tarihi bir ekonomik” koridor ifadesini kullandı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de projeyi tarihi olarak niteleyerek, projenin Hindistan, Basra Körfezi ve Avrupa’yı birbirine demir yolu ile bağlayacağını söyledi. Leyen yeni koridorla Hindistan ve AB arasındaki ticaretin yüzde 40 oranında artacağını ifade etti.
PROJE TÜRKİYESİZ OLMAZ
Cumhurbaşkanı Erdoğan G-20 zirvesinden dönüş esnasında söz konusu proje hakkında gazetecilere yaptığı açıklamada “Türkiyesiz bir koridor olmaz. Türkiye önemli bir üretin ve ticaret üssü. Doğudan Batı’ya trafik için an uygun hat Türkiye üzerinden geçmek durumunda’’ dedi. Hindistan, Orta Doğu ve AB koridoru, Çin’in Yeni İpek Yolu projesine karşı gerçekleştirilecek bir proje. Türkiye Yeni İpek Yolu Projesi içerisinde bulunuyor ve bu amaçla alt yapı yatırımları yapıyor. Yeni İpek Yolu projesine dahil olan yegane G-7 ülkesi İtalya Yeni Delhi’deki G-20 zirvesinde Yeni İpek Yolu projesinden ayrıldığını ancak Çin’le ticari ilişkileri sürdürmek istediğini Çin tarafına bildirmişti.
KORİDORU AB FİNANSE EDECEK
Hindistan, Ortadoğu AB Ekonomi Yolu Projesi’ni finanse edecek kuruluşlar arasında AB’nin Afrika, Latin Amerika ve Asya’daki alt yapı projelerini desteklemek için kurduğu Global Gateway isimli inisiyatif de yer alacak. Global Gateway az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere 300 milyar euroluk yatırım yapmayı planlıyor. Yapılacak projeler arasında Afrika’da hidrojen enerji üretimi ve AB ile Latin Amerika arasında deniz altı kabloları ile veri transferi gibi projeler bulunuyor. Hindistan ve AB arasında kurulacak yeni ekonomi koridorda hızlı veri iletişimi kablo ağı da öngörülüyor. Temiz hidrojen enerjisi boru hattının da olacağı yeni koridorda İsrail’den Avrupa’ya hidrojen enerjisi aktaran bir boru hattı kurulması da öngörülüyor. Suudi Arabistan ve BEA ile daha önceden ilişkiler kuran İsrail’in bu projeyle birlikte Orda Doğu’daki entegrasyonu daha da hızlanacak.