Türk Halkı Bu Kadarını Hakketmiyor!
PrintHaber Tarihi : 02.10.2021 17:50
Bilimi, rasyonaliteyi, sebep-sonuç odaklı yaklaşımı bir kenara atan anlayışın hepimizin cebini nasıl kemirdiğini ortaya koyan en çarpıcı veri
Hatalı faiz indirimi sonrası kur fırlayınca kişi başı milli gelirde Gabon, Meksika gibi ülkelerin bile gerisine düştük. Son üç yılda genişleyen hatalar zincirinin 83 milyonu sürüklediği ‘nereden nereye geldik’ noktası, Türkiye’nin ‘bu işi algıyla yönetelim’ anlayışını terk etmesi gerektiğini gösterdi.
Türkiye’nin bir dönem aynı ligde bulunduğu Romanya, Bulgaristan gibi ülkeler ilerleme kaydederken bizdeki geriye gidiş tabelaya yansıdı. 2013’te 12 bin dolar olan kişi başı milli gelir 7 bin dolara geriledi. Türkiye bu endekste Gabon, Dominik ve Arjantin’in gerisinde kaldı. Milli gelirde son ‘Orta Vadeli Program’da belirtilen hedef tutsa bile 2024’te 11 yıl önceki rakamın aşılamayacağı gerçeği, oluşan tablonun vahametini ortaya koydu.
OLUMSUZ GİDİŞATTA BİR ALARM ZİLİ DE RİSK PRİMİNDE
Ekonomideki gidişatın yansıdığı bir başka alan da ülkelerin borcunun sigortalanması için şirketlerin talep ettiği primi ifade eden CDS verileri oldu. Risk primi, gelişmekte olan birçok ülkeden daha fazla olan Türkiye, Nijerya, Pakistan, Brezilya ve Kolombiya’nın üstüne çıktı. Ekonomistler “Yüksek CDS piyasadan borç alma maliyetini yükseltir. Artan belirsizlikler ve enflasyon gibi veriler temkinli yaklaşıma yol açıyor” dedi.
‘DÜNYADA EN FAZLA YURT BİZDE’ DEĞİLMİŞ. ÇOĞU AVRUPA ÜLKESİNİN GERİSİNDEYİZ
Öğrencilerin 'Barınamıyoruz' hareketine sert tepki gösteren Cumhurbaşkanı "Türkiye, dünyanın en fazla sayıda kamu yükseköğrenim öğrenci yurduna ve yatağına sahip ülkesi" ifadesini kullanmıştı. Ancak istatistikler, 8 milyonu aşkın üniversite, lisans ve üstü öğrencisinin düşük bir kısmının barınma imkanı bulduğunu gösteriyor. Eurostudent verilerine göre, öğrencilerin yurtta kalma oranı Avrupa'da ortalama yüzde 17 seviyesindeyken Türkiye'de yüzde 10'da kaldı.