İmamoğlu: İBB mülkleri gasp ediliyor!

Print
Haber Tarihi : 04.09.2022 08:24
FaceBook paylaş Twitter paylaş Google paylaş Yahoo paylaş MSN paylaş Hotmail paylaş Delicious paylaş Digg paylaş

Yetkileri tırpanlanan, mülklerine bir bir el konulan İBB’ye dönük ‘kuşatma’ hız kesmiyor. 

İmamoğlu: İBB mülkleri gasp ediliyor!
2019 seçimleri sonrası yönetimin muhalefete geçtiği İBB’nin birçok yetkisi elinden alındı, hareket alanı büyük oranda kısıtlandı, İstanbul’da karar verici Ankara oldu. Milyonlarca İstanbullunun ‘cezalandırıldığı’ uygulamalarla Galata, Gezi Parkı ile Yerebatan’ın ardından kültür varlıkları ve gayrimenkullere yönelik devirde sıra Boğaz’daki yalılara geldi. “Bir engelleme girişimi daha” diyen Ekrem İmamoğlu, iktidarın Hatice ve Fehime Sultan yalılarına el koymak istediğini söyledi, mülklere yönelik süreci aktardı.


PROJE 2012’DE BİTECEKTİ ŞİMDİ YALILARI OTLAR SARDI

2009’da imzalanan sözleşme ile yalılar restore edilip otel olacaktı. 2012’de bitirilmesi gereken proje atıl kaldı. Yalılar 2014’te İBB’ye geçti. Belediye bilirkişi süreci başlattı, sözleşme feshedildi. Şubat 2022’de koruma kurulu kararıyla müdahale talimatı verildi. Polis tarafından yalılara alınmadıklarını söyleyen İmamoğlu “Ne içeri girebiliyoruz ne teslim alabiliyoruz” dedi. Paylaştırma komisyonunda altıya bir ile çoğunluğun valilikte olduğunu bildirerek “Binayı gasp ederek almayı hesaplıyorlar” ifadesini kullandı.


İBB'NİN MÜLKLERİNE EL KONULMAK İSTENİYOR

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB’nin en değerli gayrimenkulleri Hatice ve Fehime Sultan Yalıları’na iktidarın el koymak istediğini açıkladı. “Valilik, devir tasfiye paylaştırma komisyonu kurmuş” diyen İmamoğlu, “Bu kurul marifetiyle İBB’nin mülkünü hazineye devretme girişimi. İBB’den tek üye. Karar verici yani valiliğin hükmü altına 6 üye. Zaten karar 6’ya 1 yazılmış. Binayı gasp ederek almayı hesaplıyorlar” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Boğazı’nda kameraların karşısına geçerek açıklamalarda bulundu. “İBB’nin en değerli gayrimenkulleri Hatice ve Fehime Sultan Yalıları’na el konulmak isteniyor” diyerek sitemde bulunan İmamoğlu, şunları kaydetti: “Burası valiliği il özel idareye ait olduğu dönemde 7 Ocak 2009 yılında burası THY ve DOCO arasında bir sözleşme yapılarak 25 yıllığına restore edilerek işletilmesi hususunda bir sözleşme imzalandı. 2011 tarihinde yer altına ilave otopark yapılmasıyla ilgili bir talep doğrultusunda bu talep uygun görünüyor bu otoparkın yapılması karşılığında sözleşme süresi ek protokol ile 31 yıla çıkarılıyor. İl özel idarelerinin kapatılması sonrasında o dönemin yetkilileriyle beraber valiliğin devir paylaştırma komisyonu kararı ile bu mülkiyet 8 Ağustos 2014’te İBB’ye devrediliyor. Bu tarihten sonra bu yapılar İBB’nin mülkü olmuştur. Sözleşmeye esas bütün ödemeler de İBB tarafından sürdürülmüştür. Devirden önce turizm alanı olan otel fonksiyonuna dönüştürülen ve yapının projenin o şekilde tariflendiği bir süreç sonrasında bu yapılar yine otel iken İBB’ye il özel iradesi tarafından devrediliyor.


ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİĞİ ORTAYA KONULDU

Bu kadar değerli bir mülkün ki yaptığımız bağımsız değerleme firmaların çalışmalarında buraların minimum 7 milyon lira civarında bir değere sahip olduğu da ortadadır. Dolayısıyla biz bunu bir şirketin insafına terk edemezdik. O bakımdan arkadaşlarıma talimat verdimi sözleşmeden doğan haklarımızı da kullanarak bu mülke sahip çıkmamız gerektiğini söyledim. Arkadaşlarım bir bilirkişi süreci başlattılar. Bu rapor doğrultusunda da sözleşmeyi fesih ettiler. Çünkü binamız gerçekten çürümeye terk edilmişti. Burada özellikle yaptığımız tespitlerde 4 Şubat 2022’de koruma kurulu tarihli yazıyla da ispat ediliyor ki yapının çürümeye terk edildiği ortaya konuldu. Dolayısıyla koruma kurulu tarafından da bize acilen bu yapıya müdahale etmemiz konusunda talimat verildi. Artık binanın üzerinde bitkiler ağaçlar büyümekte. Yapı gerçekten sahipsiz.


NE YAZIK Kİ İÇERİ DAHİ SOKULMADIK

Bina kamuya ait. Bu binayı biz korurken karşımıza talimatlandırılmış kolluk kuvvetleri çıkıyor. Trajikomik, acı bir durum yapıyoruz. İstanbul’daki yönetim bunu bize birkaç yerde daha yaşattı. Arkasında kim var ise bu tür davranışları dün kınadığım gibi bugün de kınıyorum. Elbette bazen yapabileceğimiz şeylerin sınırını biliyoruz. Belediyemiz kendisine ait bu binayı koruma altına almak istedi. Ama ne yazık ki içeri dahi sokulmadık.

İBB MÜLK SAHİBİ OLARAK ALINMIYOR

Her defasında kolluk kuvvetleri belediye çalışanlarımızın binaya girişini engelledi. Hatta güç kullanırcasına engelledi. Bu süreçlerin tamamı tutanaklarda var. Mayıs ayından bu yana kaymakamlığın hukuksuz yazısı ile bu alana engellenen girişimiz, ne yazık ki kamu gücü kullanılarak yerine getirilmesi engellenmiştir. Bu bir suçtur. Aralıktan bu yana resmen gözümüzün önünde işgale uğramış zarara uğratılan binamıza İBB mülk sahibi olarak alınmıyor. Kaldı ki bu tür kamu yapılarının devirlerinde bile başka şehirlerde örnekleri var kamu yararına kamu yapıların devrinde bile yine devredilen kurum haklı görünmüş. Bu şekilde İBB’den burayı alıp biz burayı tekrar hazineye devredeceğiz valilikte bir komisyon kurduk, neymiş adı devir tasfiye paylaştırma komisyonu. Devredelim tasfiye edelim sonra da paylaştıralım. Nasıl paylaştırılacaksa! Pazartesine bir çağrı yapılıyor bu kurul marifetiyle İBB’nin mülkünü hazineye devretme girişimi. İBB’den tek üye. Karar verici yani valiliğin hükmü altına 6 üye. Zaten karar 6’ya 1 yazılmış. Binayı gasp ederek almayı hesaplıyorlar."

ÜÇ YILIN ENGELLEME TABLOSU

İBB’de üç yıllık sürede yaşanan yetki tırpanlamaları şöyle:

5 Kasım 2021 tarihinde, Marmara Denizi ve Adalar bölgesinde imar planı yapma ve onaylama yetkisi İBB’nin elinden alınarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na geçti.

4 Ocak 2022’de, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun başlattığı İBB soruşturmasının hemen ardından il tanıtım günleri düzenleme yetkisi belediyelerden alınarak valiliklere verildi.

Diğer yandan, İBB’ye ait birçok taşınmaz da İBB’den alınarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne verildi. Bu taşınmazlar arasında Galata Kulesi, Gezi Parkı, Talat Paşa Konağı, Yerebatan Sarnıcı Giriş Yapısı, Cankurtaran Magnaura Sarayı, Eski Fransız Hapishanesi, İBB Sağlık Daire Başkanlığı binası, İBB Çemberlitaş Hizmet Binası, Eminönü Marmara Belediyeler Birliği Binası ve Piyer Loti’deki ahşap yapılar yer alıyor. İBB mülkiyetindeki mülkler ilçe belediyelere devredildi.

Pandemi yardımları engellendi, bağış hesapları bloke edildi. Pandemi döneminde başvuru sayısı 1 milyon 200 bini bulan ihtiyaç sahiplerine sosyal inceleme olmadan, hızlıca sosyal yardım yapılması teklifi İBB Meclisi’nde engellendi.

Metro projeleri onaylanmadı. Bakanlık alternatif şirket kurdu. Halk Ekmek büfeleri engellendi. Geçmiş döneme ait 40’tan fazla yolsuzluk ve usulsüzlük soruşturma dosyasına İçişleri Bakanlığı el koydu ancak hiçbir işlem yapmadı.

Metro yapımı için alınmış kredi VakıfBank tarafından hukuksuz bir biçimde İBB’den alındı. Hafriyat alanlarının işletilmesinden elde edilecek gelirden ilçe belediyelerine kaynak aktarılması İBB Meclisi çoğunluğu ile kararlaştırıldı, İBB’nin geliri azaltıldı.
ANASAYFA |GÜNDEM |BÖLGESEL |SİYASET |EKONOMİ |SPOR |DÜNYA |SAĞLIK |TEKNOLOJİ |KULİSVAR |BİLİM-EĞİTİM |KÜLTÜR SANAT |MAGAZİN
GİRİŞ SAYFAM YAP| |RSS ÖZET AKIŞI|İLETİŞİM|KÜNYE
Turkuaznet İnternet ve Bilişim Hizmetleri Tarafından Geliştirilmiştir. Tüm hakları saklıdır.